Ny ledare

I dag har socialdemokratiska valberedningen föreslagit extra kongressen att rösta fram socialdemokraternas försvarspolitiske talesman Håkan Juholt till ny partiledare efter Mona.

Håkans första kommentarer innehöll de sletna orden jämlikhet, solidaritet, rättvisa och ett varmare samhälle som varit led ord för partiet sedan decennier tillbaks men som partiet under decennier misslyckats med att genomföra och ge ett konkret innehåll för breda samhällsgrupper.

Det är inte under de senaste fyra åren som viktiga grupper som lärare och vårdare av sjuka människor halkat efter i löneligorna. Tvärtom är det de lägsta avlönade grupperna som fått standarden höjd genom skattesänkningar.

Ungdomsarbetslösheten bredde ut sig i samband med krisen under 90 talet och som socialdemokraterna inte förmådde åtgärda under slutet av 90 talet och början av 2000.

Frågan uppstår vilka konkreta politiska åtgärder som partiet skall genomföra för att dels undanröja massarbetslöheten inklusive ungdomsarbetslöheten.

Skall partiföreträdare åka till de närmaste grannländerna som är våra största handelspartners och be om ökad efterfrågan till svenska företag så att fler arbeten skapas? Skall partiet i regeringsställning lagstifta om att ingen ungdom skall vara arbetslös och därför skall ungdomar kvotera ut på arbetsplatser?

Eller skall arbetslösa sättas i utbildning hos AMS som innebär att sitta av dagarna i meningslösa självförtroende skapande kurser?

Det pratas mycket om att landets arbetslösa måste utbildas för att delta i de högteknologiska arbetstillfällen som politikerna skall skapa. Sannigen är att den kategori som är arbetslösa och som eventuellt skulle få arbete genom ökad utländsk efterfrågan blir efterfrågade i relativt enkla service arbeten som ex montörer och lagerarbetare som företagen i inledningsskeden själva står för utbildningen av.

Det kommer att bli svårt för den nye ledaren att uppfylla slagorden och uppblåst ideologisk retorik. Eventuellt kommer en grupp att gå emot valberedningens förslag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0