Slutförvaret

Högaktivt avfall skall lagras i berggrunden även i Japan. Avfallet skall lagras minst 300 m i berggrunden. Från ett svenskt allmänt perspektiv verkar den metoden inte särskilt välgrundan med tanke på den instabila bergrunden i förhållande till den i Rosslagen. Bergrunden i Rosslagen har tydligen inte rört sig på 100 millioner år medan den i Japan skälver mest varje vecka.

Givetvis skall inte Japanska undersökningar underskattas men ändå i förhållande till vad som skett finns det skäl att i frågasätta metoderna.

Upparbetningen i förhållande till slutförvar är tvivelaktig i och med att plutonium och uran återskapas. Plutonium kan komma på avvägar och användas till mindre trevliga explosiva varor.

Avfall kan grävas ned i djupa borrhål. Jämförelser borde i vårt land ha gjorts mellan borrmetoden och förvaringen i tunnlar. 30 års utredande borde ha förklarat de olika metodernas tillförlitlighet. Att borra i hård berggrund kan ha sina problem. Tänk om en kapsel fastnar på 50 meters nivån.

Från lekmannens sida borde inte osäkerhet finnas kvar i utredningsstadiet mellan metoderna å andra sidan kommer under remisstidens det finnas möjligheter att undanröja osäkerhet.

Varför finns inte globala lösningar på slutförvaringen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0