Förändra

Attityden till mänskliga besvärligheter och tillkortakommanden i byråkratiska djungler utvecklas i många fall inte mänskligt. Myndigheter som är till för att hantera problemen intar en attityd att här är det vi som bestämmer i skydd av en välmenande lagstiftning.

Varför inte i stället ta chansen och tolka lagar och regler välvilligt till gagn för arbetslösa, åldringar, flyktingar, sjukskrivna m fl grupper som är beroende av samhällets stöd. Rättssäkerheten går förlorad säger byråkraten. Ja då får den göra det marginellt till förmån för en människovärdig behandling.

Problemet skulle minska med en mindre byråkrati där operativ verksamhet inte är beroende av en chefspyramid utan där den operativa verksamheten själva styr verksamheten genom chefsrotering bland utförarna av den dagliga verksamheten. Mer komplicerad är inte åldringsvård, barnpassning m fl verksamheter än att producerande personal bäst kan leda och fördela arbetet inom gruppen.

Problemet med de tunga byråkratiska organisationerna är att för många beslutsfattare är involverade som inte har den ledarkompetens som erfordras. Ledarkompetens är en knapp resurs och förväxlas i många fall med expertkunskap.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0