Effektivisering och utveckling av den Värmländska kommunstrukturen.

"Den handlar om samarbete, effektivisering och utveckling och då duger det inte att bara sitta på läktaren. Där vinner man inga matcher." Citatet är hämtat från VF ledare och anspelar på hur politikerna hanterar regionfrågan.

Jag använder citatet för att belysa strukturen i den värmländska kommunbildningen som först borde vara föremål för ett time out från ledande politiker i länet innan regionfrågan diskuteras. Nu har den chansen gått upp i rök i förhållande till vilken region Värmlänningarna skall tillhöra men ingenting är försent. Jag uppmanar kommunalråd i Värmländska kommuner att inled ett samarbete med målsättningen att effektivisera och utveckla kommunstrukturen i länet.

Inte bara jag utan säkert en överväldigande del av de röstberättigade ställer sig frågan är det rationellt att dela upp en befolkning under 300 000 på sexton kommuner? Och variationen i invånarantal förvånar mest. Allt i från Karlstad med dryga 80 000 till skräckexemplena Storfors och Munkfors  med ca 4 000. Och flertalet kring 10 000.

Hur många kommunalråd, kommundirektörer, näringslivsutvecklare och skolledare, rektorer och skolutvecklare behövs det för att leda en rationellt uppbygd kommun och skola med ett begränsat elevantal för att ta en tung kommunal uppgift som ex på en överdimensionerad kommunalbyråkrati?

Utan att veta, men en kvalificerad gissning är att lärarna i klassrummet klarar sig väl så bra utan nuvarande omfattande överbyggnad med skolledare och alldeles för många rektorer. Överbyggnaden ställer till det mer än det gagnar undervisningen.

Jag antar att i varje kommun finns en socialchef med medhjälpare. Området och uppgifterna kan slås samman och effektiviseras och utvecklas. Säkert finns goda ideer i nuvarande organisationer om hur det skulle kunna fungera i ett alternativ . Om inte bör något kreativt kommunalråd få i uppgift att leda ett projekt och att komma med förslag.

Slå samman Karlstad och Hammarö. Kristinehamn och Storfors. Kil, Grums,Forshaga och Munkfors. Filipstad och Hagfors eventuellt med Sunne och Torsby. Arvika, Årjäng och Eda. Säffle kan få vara ensam varg.

Och förstås skall tydliga kriterier fastställas och som skall gälla och inte som i EU få hanteras hursomhelst. Kommunalskattesatsen får inte överskrida 32 kronor i någon kommun efter utvecklingsarbete och effektiviseringar.

Ordningen med Region Värmland skrotas och ersätts med tillfälliga projekt som byggs upp så snart behov uppstår och besätts med kommunalråd och tjänstemän ur befintlig kommunorganisation.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0