Jobben

Jag anser att politiker har svårt för att på ett analytiskt sätt förklara för samhällsmedborgarna hur de skall kunna skapa fler jobb i samhället. Sällan hör jag politiker förklara att jobb skapas genom att efterfrågan på tjänster och varor ökar antingen från utlandet eller genom inhemsk efterfrågeökning.

Alliansen har grovt missat att förklara jobbskatteavdraget. Syftet var att hos breda löntagargrupper öka efterfrågan på varaor och tjänster. Ofta har den politiska diskussionen fokuserat på hur orättvist det har blivit mellan pensionärer och sjuka som inte fått någon sänkning av skatten. Självklart är syftet att öka aktiviteten i samhällsekonomin så att fler sätts i arbete och på så vis öka skatteinkomsterna som i sin tur kommer de svaga grupperna till godo.

Att göra motsatsen dvs att först beskatta hårt och fördela skatteinkomsterna till den offentliga sektorn får på sikt inlåsningseffekter som bidrar till högre inflation och sämre konkurrens kraft för näringslivet som i sintur leder till högre arbetslöshet. Stora grupper göms undan som förtidspensionerade eller lindrigt sjukskrivna.

Politiker kan inte öka efterfrågan från utlandet. Därmed är praktiskt taget möjligheten att skapa jobb förlorad. Att försöka skapa jobb på andra sätt genom ökad beskattning eller subventioner bidrar till att offentlig sektor blir för stor därmed händer de kända faktorer med ökad inflation och sämre konkurrenskraft.

Sverige har i ett globalt perspektiv alltför starka fackföreningar i förhållande till att landet till 50% är beroende av export. Att export industrin skall vara löneledande är inte till fullo accepterat. Ett bevis är den nu pågående lönerörelsen där ex kommunal inte tar hänsyn till att exportindustrin skall vara löneledande.

Kommunala fackföreningar borde bidra till att rationalisera överdimensionerade byråkratiska kommunala och landstings organisatione, men det går förstås på tvärsen mot deras målsättning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0