Retorik contra verklighetUtkast: Juni 7, 2012

Betydelsen av begreppen produktivitet och effektivitet tragglas på lägsta nivå i ekonomi studier. Politiker undviker eller så faller grundskolestudierna snabbt i glömska när de skyms av molnen på retorikens himmel.
Visioner som världsfärdssamhällets alltid tillgänglighet för alla och i alla former och kvalitetssäkrat uttalas oberoende av politisk färg som en naturlig del oberoende av samhällets förmåga att producera de produkter som skall försörja visionerna om ett gott samhälle för alla medborgare i alla åldrar.

Pensioner, utbildning, omsorg är självklarheter som kommuniceras i valdebatten utan att ta hänsyn till landets produktionsförmåga. Inte minst bevisat av de skulder som byggts upp i de flesta europeiska länder. Politikerna debatterar och medborgarna läser löpsedlarnas rubriker som lovar allt av välfärdens önskelista i en aldrig sinande rubrikfrossa.

Att nå högt ställda visioner det vill säga alla de välfärdsmål som den politiska retoriken sprutar ut mellan valen ställer krav på höga kostnader som skall betalas av samhällets produktionsapparat också kallat näringsliv. Politiker har sällan klart för sig vad näringslivets inkomster är i förhållande till välfärdssamhällets kostnader i synnerhet inte i valdebatten och när retoriken når som högst. 

 



Trackback
RSS 2.0