Drivkrafter

Att riksdagspolitiker skall åka till europas länder och kommendera fram efterfrågan på svenska produkter faller på sin egen orimlighet. Nästan lika orimligt är det att kräva att regeringen av vilken kulör den månde vara skall kunna ersätta exportföretags vacklande efterfrågan med nya jobb.
Regeringar kan skapa förutsättningar för bra företagsklimat genom att hålla kostnaderna för anställningar låga. En annan åtgärd som tyvärr inte diskuteras är att sänka skatterna på ägarkapital dvs reavinster på aktier och utdelningar. Sådana inkomster går till att ta risker med nya företag och mer riskkapital behövs för att innovationsklimatet skall vara på topp.
Tyvärr ropas det alltför ofta på arbetsmarknadsutbildningar och höjd A-kassa. Både inom statlig och privat sektor finns trygghetsorganisationer som kompletterar A-kassan dessutom bör anställda inom privat sektor vara öppna för ett sparande som kan tas i bruk vid arbetslöshet. Alla fackförbund har också försäkringar mot arbetslöshet. Det är inte meningen att samma ekonomiska förutsättningar skall råda vid arbete som vid arbetslöshet. Då kan det bli som på åttiotalet att exportföretagen tvingades ha 20% fler anställda på grund av att folk var borta från jobbet på grund av att sjuklönen var lika stor som lönen. Självklart blir drivkrafterna att ta nya jobb mindre om lön är lika med ersättning vid arbetslöshet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0