Filmen om Palme

Ett stycke nutidshistoria. Det är lätt att glömma historiska händelser som ligger relativt nära i tiden som Socialdemokraternas historiska val 1958 med över 50% av rösterna. Knappt tjugo år senare var valnederlaget ett faktum. Möjligen orsakat av Palmes arrogans i valdebatterna där han med sin retoriska överdrifter gjorde mos av speciellt Fälldin. Perioden i USA under college tiden betydde oerhört mycket för att utveckla den retoriska förmågan. Jag tänkte, tänk om jag hade varit mogen att dra till USA under gymnasietiden och haft turen att hamna
i den miljön.
Offentliga sektorn tilläts expandera över alla breddar och konsekvenserna blev ohanterliga under åttiotalet med upprepade devalveringar till följd av att kostnaderna i samhällsekonomin rusat i höjden. Lönehöjningar på 30% under en två årsperiod på 70 talet undergrävde industrins konkurrenskraft mot utlandet och statsskulden sköt i höjden. Ungefär som dagens Grekland, Spanien, Italien och Portugal. Palme möttes under större delen av perioden av ett alltför våldsamt hat från högergrupper i samhället.
Även USA reagerade med överdrifter när de kallade hem ambassadören under en tvåårsperiod på grund av Palmes protester mot Vietnam kriget som av USA uppfattades som en jämförelse med Hitlerondskan.
Kårhusockupationen och gruvstrejken i Kiruna är andra inslag som redovisas i filmen.
Astrid Lindgren och Ingemar Bergman var två personer som drabbades av sossarnas groteska marginalskatter. Bergman tog konsekvenserna av Skatteverkets nitiska behandling och flydde utomlands.
Norrmalmtorgs dramat tog Palme aktiv del i bland annat lyssnade han till en av gisslans förslag om att bli frisläppta tillsammans med rånarna med vapen i hand. Förstås helt orealistiskt.
Hustrun och barnen intervjuas. Mårten drabbades som barn i skolan av Palmehatet. Naturligtvis fanns rädslan där hela tiden hos barnen att något skulle hända pappa.
Pierre Schori säger att han på ett tidigt stadium fruktade att Palme skulle gå samma öde till mötes som Martin Luther King och Kennedy. Och han blev den 28 februari 1986 kl 23.42 sannspådd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0