Mer makt till medborgaren mindre till politikerna

Sverige ligger i toppen bland världens länder när det gäller att beskatta människor och företag. Skatterna används till att med hjälp av statliga och kommunala organisationer genomföra det som politikerna anser vara gott för medborgarna.
Politiker är en begränsad skara och inte sällan leds skaran av ett fåtal individer i den politiska pyramidens topp. Medborgarna styrs av åsikterna hos ett fåtal individer som sätter prägeln på hur samhällets resurser skall användas.
Den stora skiljelinjen mellan vänstern och liberaler är hur stor del av kakan skall den enskilde individen bestämma över contra politikerna.
I kommande budget föreslås sänkt bolagsskatt som ger företagen mer av samhällets resurser att förfoga över. Det är bra för fler människor i form av aktieägare, anställda och leverantörer kommer i åtnjutande av en större kakbit. Det blir direkt ett större drag i ekonomin jämfört med om först politikerna skall agera genom statliga och kommunala företag . Byråkratin slukar resurser när politikerna får en större bit av kakan. Resursslöseriet ökar. Därför är det bättre om den statliga och kommunala budgeten minskar och individerna får bestämma över skolpeng, sjukpeng, arbetslöshetspeng med mera. Ekonomin effektiviseras när fler aktörer fattar fler beslut jämfört med om Löfven/Andersson och Reinfeldt/Borg bestämmer om det mesta genom statliga och kommunala organisationer.
Det mest skrämmande exemplen på ineffektivitet i ekonomin ser vi i diktaturerna och enpartistaterna där en aktör bestämmer allt. Om vi som medborgare tror på oss själva och överlämnar mindre av våra ideer till politiska aktörer ökar effektiviteten i samhällets resursanvändande. Mindre makt till auktoriteter och mer till oss som medborgare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0