Löfvens visioner/målsättningar

Det tål att upprepas, politiker har små eller inga möjligheter att skapa jobb, förutom att spä på den offentliga sektorn. Löfven svingade trollspöt i inledningstalet till socialdemokratiska kongressen och luften gnistrade av stjärnor som upplöstes i visioner som Löfven kallade målsättningar. Arbetslösheten skall halveras på sex år. Medlen är bättre matchning, utbildning av ungdomar och innovationer. Medlen kallas för innovativ näringspolitik.
Gruppen som nu är i Fas3 skall arbeta i Plus 1.2. Nästa grupp som inte står lika långt från arbetsmarknaden skall arbeta med motorvägsbyggen och att renovera miljonprogrammet. Gruppen närmast arbetsmarknaden får arbete i exportsektorn efter att Löfven åkt runt i Europa och övertygat kunder till export företag att köpa svenska produkter.
En statlig innovationsgrupp under ledning av Löfven skall svara för att privata näringslivet skall få tillgång till produktinovationer som skall öka sysselsättningen i exportsektorn.
En mer närliggande målsättning borde vara att utbilda maskinförare som är den största bristgruppen på arbetsmarknaden.
Att jämföra sveriges arbetsmarknad med österrike och belgien haltar. Självklart har länder med 100 inv/km2 bättre förutsättningar än glesbefolkade sverige. En annan vesäntlig faktor är att de flesta EU länder har statskulder som vida överstiger sveriges just på grund av att de inte har effektiviserat offentlig sektor. Hur är det med kvinnors deltagande på arbetsmarknaden inklusive att anmäla sig som arbetslösa?
Helt orealistiskt är att utbilda alla gymnasieungdomar till godkända betyg med dagens krav. Bättre då att skapa förutsättningar att sextonåringar kan få riktiga enkla servicejobb. Men då krävs betydande skattesänkningar för medelklassen för att få igång efterfrågan på enkla tjänster.
Efter att Löfven gått i topp i Europa skall full sysselsättning införas i sverige. Åter med samma medel. Visst skall partiledaren uppvisa hybris i inledningstalet till kongressen. Löfven lyckades.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0