Alla skall känna sig behövda

Efter en stärkande promenad har jag förmånen att med kaffe och dopp avnjuta socialdemokraternas presentation av obligatorisk gymnasieskola.
Många tankar far genom hjärnan när jag hör presentationen.
Landet har en arbetsmarknad som är svårt infekterad av politikers klåfingrighet. Arbetsmarknaden fungerar lika dåligt som bostadsmarknaden. Reglerna är många och försvårar ett rationellt utbud och en sund efterfrågan. Ytterligare tvångsmässiga politiska ingripande som försvårar för individer att av fri vilja utveckla sitt liv lägger socialdemokraterna med gymnasieplikt. Politiker vet bäst inte föräldrar och ungdomar.
Jag hade velat höra av Löfven en vision om en annorlunda arbetsmarknad som kan ta emot alla människor även de individer som inte har förmåga eller lust att skaffa sig en teoretisk utbildning. Det finns människor som vill arbeta tidigt i en gemenskap i stället för att tillbringa dagarna med läsning och för dem i en tråkig skolmiljö där de ständigt blir påminda om sin oförmåga.
Att som Löfven säger ställa krav på ungdomar och samtidigt ge dom det stöd som situationen kräver låter fint men fungerar inte i praktiken. Krav ställs redan i dag och förutsättningar ges men ändå misslyckas en alltför stor procent beroende på att människor är olika rustade och det går inte att utbilda bort.
Löfven borde hitta fel på marknadens funktionssätt i stället för att försöka anpassa individer till dagens reglerade och av politiker konstruerade arbetslivsförutsättningar.
Jag frågar, hur mycket skall kraven på en godkänd gymnasieutbildning sänkas för att alla i en kull skall få godkända betyg? Hur skall ett litet exportberoende land som sverige klara sig i en tuff internationell konkurrens där kraven på speciellt naturvetenskapliga kunskaper redan i dag är betydligt lägre hos oss?
Nej, skapa generella förutsättningar med låg eller ingen beskattning på företag och slopa resurserna till alla subventioner till arbetsmarknadsåtgärder och halvera försvaret så går budgeten jämnt upp. Skapa förutsättningar på arbetsmarknaden så att alla människor även åt ungdomar  i gymnasieåldern. Alla skall känna sig behövda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0