Fel utbildningssystem

Stefan Löfven vill öka antalet utbildningplatser på landets Universitet. Jag har svårt att förstå anledningen. Gymnasiekullarna blir mindre. Allt fler saknar behörighet att studera på högskolan. Kurser som finansieras på högskolan saknar legitimitet för att bedrivas i högskolemiljö.
Att jämföra med andra länder utifrån förutsättningar i sverige saknar relevans. Länder som Polen, Slovakien och Irland bygger ut sin system från en lägre nivå jämfört med Sverige.
Det är inte underligt att söktrycket mot högskolarna är högt med tanke på ungdomsarbetslösheten. Att söka är en sak därifrån att genomföra seriösa högskolestudier som leder till en examen är vägen lång. Resurser slösas bort på elever som aldrig kommer igenom till en examen.
Allt för många ungdomar har i dag en utbildning som inte matchar arbetsmarknadens behov. Troligen beror detta på att utbudet på högskolenivå inte matchar arbetsmarknadens behov. Resurser används inte på ett optimalt sätt.
Sverige förlorar i konkurrens gentemot andra länder på grund av en allt för hög ungdomsarbetslöshet på grund av  ett utbildningssystem som inte är anpassat för dagens arbetsmarknad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0