Vinterstudion

Lördagens Vinterstudio innehöll en utvärdering av skidlandslagets prestationer under året. Samtalet kretsade kring enskilda åkares resultat. Hellner och Kalla hade inte motsvarat förväntningarna. Med beröm godkänt för Jonas Olsson och också delvis godkänt till Halvarsson. Utvärderingen kretsade kring den enskilde åkarens prestationer och vad som fanns att göra för vidare utveckling.
Jag efterlyser diskussion kring organisationen kring de aktiva avseende i synnerhet tränarorganisationens kompetens. Är det tränarna som är huvudansvariga för att ex Hellners formkurva var på topp i Gällivare och sedan dalande under säsongen? Är det tränarna som skall få Kalla att utveckla åktekniken så att hon får ut största möjliga verkningsgrad av sin motor som kan vara jämförbar med Björgens dito. Vem i tränarorganisationen har kompetens att utveckla den unge Halvarsson till en absolut världsstjärna? Är det Jonas Olsson själv med sin långa erfarenhet av elitskidåkning som har toppat formkurvan eller är det med ett intimt samarbete med skidorganisationens olika kompetenser som fått formen på rätt plats vid rätt tidpunkt?
Emil Jönsson framhölls som ett föredömme när det gäller att exprimentera för att utveckla resultaten. Och studion ansåg det vara viktigt att små detaljer till förbättring togs tillvara. Men vem skall organisera så att goda förbättringar kommer på plats och tas tillvara? Är det enskilda åkare var och en som skall hitta sitt ax att plocka ur eller skall de goda åtgärderna komma samtliga atleter tillgodo?
I Östersund,Umeå och Stockholm bedrivs en omfattande fysiologisk forskning som ytmynnar i rapporter. Hur tas forskningsrapporterna emot och hur appliceras dessa på träningen? Saltin verkar i Danmark. Saltin kan vara den som har mest erfarenhet av just den träning som skidåkare är i behov av. Hur har längdlöparorganisationen tagit till vara hans erfareheter?
Jag har i vinter när jag följt vinterstudion saknat diskussioner kring ovanstående frågor.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0