Lärarlöner

Sveriges lärarkår består av ca 140 000 lärare. Så klart kan inte alla vara exelenta i sitt yrke. Ca 10% är säkert toppenlärare och kan tilldelas betyg A. Statistiskt benämns ytterligheter "svansar" i normalfördelningskurvan. Den andra svansen representerar den del av lärarkåren som är direkt olämpliga för yrket. Däremellan finns den stora massan ca 80%. En del av massan gör från tid till annan toppprestationer varvade med "viloperioder". På det hela taget fungerar undervisningen på ett godtagbart sätt under läsåret för de flesta skolor.
Bara för att lärarkåren är stor skall inte lönerna vara lika. Att kräva att lönerna skall höjas för alla lärare är givetvis direkt felaktigt och direkt obegåvat. Lönespridningen skall följa skicklighetskurvan dvs ca 15 000 - 20 000 av lärarkåren skall ha löner i spannet 40 000 - 45 000. Medianlönen skall ligga på ca 30 000 medan de som underpresterar och har valt fel yrke skall ligga runt 25 000.
I dag söker allt färre till läraryrket beroende på att de vet att de alltid kommer att tillhöra den grå massan utan karriärmöjligheter. Så klart skulle fler lärarbegåvningar välja yrket om de visste att de kunde få en lön i paritet med en normal tjänsteman i näringslivet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0