Om valet

Undrar hur en normal väljare tänker om det nu finns normala väljare. Jag tänker att många kanske de flesta röstar för att de tror att rödgröna kommer att driva en mer rättvis politik. Främst kan väljare ha berörts av påbudet att samhället har blivit mer ojämlikt. Inkomstklyftorna har ökat trots att alliansen har sänkt skatterna för de med medel och lägst inkomster.
 
Att inte förstå att jobbskatteavdragen inte har haft som konsekvens att pensionärerna får betala högre skatt utan att det är just för att pensionärerna i framtiden skall få högre pensioner till följd av att fler kan tänkas jobba på grund av stimulin att tjäna mer för varje extra hundralapp, kan innebära förlorade röster.
 
Men betydligt allvarligare är problematiken med tillväxten. Hur skall jordens resurser räcka till om allt fler skall ha den standard som vi i Sverige har och tillråga på allt skall vi ha det ännu bättre. Är det en för svår fråga i kombination med att landet skall ha lägst arbetlöshet i Europa år 2020? 
 
Jobben skall komma genom att samhället skall ställa om i riktning mot mindre resursförbrukning. Hur svårt kan det vara för politiker att få till stånd en sådan piruett? Då fordras långtgående ingrepp i medborgarnas leverne i form av att avstå och förändra livsstil om effekten skall bli synbar på aggregerad nivå. Risken är att om MP skulle få igenom sina vällovliga och för jorden behövliga ingrepp så kommer det att slå tillbaks i nästa valrörelse. Medborgarna är inte benägna att ändra på livsmönster förrän de är av nöden tvungna.
 
Och så till det viktigaste som valmanskåren måste ta ställning till. Sverige kan inte förändra sig radikalt i en alltmer global värld. Internationell konkurrens kräver att vi har ett företagsklimat som inte avviker från konkurrenternas. Kollisionen med förändringar som borde till och landets litenhet i förhållande till de stora länderna kräver en politisk balansering av storformat. Hur går det ihop med vallöften?
 
 Ett ex när är medeklassen beredd att gå med i en bilpool? Läs mer om cirkulär ekonomi http://supermiljobloggen.se/nyheter/2014/07/den-cirkulara-ekonomin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0