Snowdon fallet

Dokument utifrån sänder i tre avsnitt "Lögnen" ett avslöjande reportage om intirgerna i USAs justitiedepartement och Vita Huset effter 11 september attentatet. Och som nu har utvecklats till Edward Snowdon fallet. 
Efter 11 september utlyste Bush krig mot terrorismen. Bland åtgärdrna beslöt Bush att NSA skulle utveckla ett avlyssningsprogram som kunde analysera samtlig trafik som förkom digitalt mellan USAs medborgare. Och som så klart var i strid mot lagar och konstitutionen.
Acceptansen bland de närmaste beslutfattarna var 100% men ett fåtal medarbetre inom justitiedepartementet vägrade att acceptera att programmet infördes i strid mot konstitutionen. 
I går visades andra avsnittet. En spännande berättelse om hur medarbetare inom NSA går till NY Times och avslöjar olagligheterna men där högste ansvarige utgivaren inte vågar publicera. Till slut publiceras historien. Och då beslutar Bush att koppla in FBI för att ta reda på var läckorna inom NSA finns.
Ett antal medarbetare får sina liv slagna i spillror. Agenterna hotar vid husrannsakningar hos NSA anställda med 50 åriga fängelsestraff om de inte erkänner. För en av dem går det så långt att han åtalas men två dagar innan rättegången skall inledas läggs åtalet ned. Justitiedepartementet inser att det inte går att få igenom åtalet. 
Så kan det gå till i en rättstat. Allt detta var en utdragen process som pågick i dryga tio år efter 11 september. När sedan Snowdon anställdes som analytiker insåg han mot bakgrund av vad som hänt olagligheterna i administrationens skeenden. 
Obama vågade inte stoppa det olagliga avlyssningsprogrammet trots sina garantier i talen han höll i presidentsvals kampanjen att skydda visselblåsarna.
Snowdon däremot kunde inte leva med vetskapen om att millioner amerikaner avlyssnades olagligt.
Jag rekommenderar programmet. Dokument utifrån är en av SVTs abolut bästa progrmserier. Det borde sändas på bättre sändningstid än sent på Söndagkvällar.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0