Löfvens arbetslöshetsmål

Statsministern och soc ekonomisk politiska talesman Damberg debaterar i dag på DN. Sveriges export är för klen relaterat till de mål som partiet har ställt upp till 2020. Sverige skall 2020 vara landet i EU som har lägst arbetslöshet. Därför skall främst småföretagen öka exporten. För att målet skall nås kallar Herrarna till överläggning med företrädare för näringslivet.
Kanske står parterna inte lika långt i från varandra som Putin och EU ledare men inte långt i från.
Näringslivet tycks vilja ha betydligt fler frihetsgrader och lättnader i regelverket. Dessutom har vi en längre tid haft borgerlig regering som inte har kunnat lätta på anställningsvillkor främst vad gäller LAS. Det vore sensationellt om en socialdemokratisk regering skulle kunna åstadkomma vad borgarna inte har vågat på åtta år. Jag tror inte Löfven ens om han tar till all sin fackliga erfarehet kan dels övertyga näringslivet med prat och vaga löften dels hantera socialdemokraternas vänsterflygel om förmåner till småföretagarna. Och vad är det Löfven skall locka med. Ja, inte kan han få med sig LO på att sist in först ut reglerna skall luckras upp, det vore sensation. 
Varför expanderar inte småföretagen i nuläget med de generösa villkor som erbjuds med subventioner vid anställningar? Trainee jobb och diverse andra anställninsformer skall bidra till att arbetslösheten sjunker. Sanningen som hävdas är att företagen inte får tag i de kompetens som krävs för att sälja varor på exportmarknader som ligger utanför EU och där ligger en del av lösningen att hitta den kompetensen. Det borde finnas människor bland de som nu i stor mängd kommer till oss som kunde bidra till i varje fall en del av lösningen.
Återigen är det för mycket regler inbäddade i den verksamhet som borde ge utifrån kommande arbete och hjälpa Löfven att uppfylla målet. 
Att helt avskaffa företagsbeskattningen skulle givetvis vara den komponent som snabbast skulle bidra till att uppfylla målet. Men då skulle alltför många sossar fly till vänsterpartiet så det vågar inte Löfven.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0