Kommunal ekonomi

Kommuner och Landsting gick förra året med överskott 13 miljarder. Nu gör Regeringen och Vänsterpartiet i Vårbudgeten ett stort nummer av att sektorn tillförs 10 miljarder. Märkligt! Kommunalt självstyre innebär att pengarna kan gå till något  helt annat ex kommunala projekt som flygplatser och andra underfinansierade kommunala företag.
 
Det finns ca 130 000 undersköterskor i landet som i grundlön har ca 21 000 kr. Kommunal som är det enda återstående område i årets avtalsrörelse kräver 400 kr utöver vad ordinarie avtalsrörelse skall ge för undersköterskorna. 130 000 ggr 400 kr ggr 12 ger 624 millar på årsbasis. Ytterligar dryga 30% tillkommer för arbetsgivaravgifter men det kan vi bortse ifrån för dryga 30% återgår till statskassan i skatter. Således kunde kommunerna reda förra året enats om att ge undersyrrorna en höjning. 
 
Varför inte yrkesgruppen får ett ordentligt påslag hänger förmodligen i hop med att många står i kö för att bli undersköterskor å andra sidan lägger sjukvården ut millioner på när bristen uppstår på sommaren och långhelger för att det fattas folk. Var klämmer skon?
 
Validering och undersökning av vad nyanlända kan skall Arbetsförmedlingen och olika andra offentliga myndigheter ta reda på. Borde det vara mer effektivt om företagen själva genom annonsering och uppsökande verksamhet sörjde för behoven av arbetskraft? Internutbildning är det mest effektiva sättet att åstadkomma  rätt kompetens.
 
Konstlade åtgärder kostar skattepengar och bidrar till ineffektivitet i samhällskroppen. När kompetensen hos arbetssökande och företagens behov möts på en fri marknad går ekonomin fort framåt.
 
Vi är ett pyttelitet land i den globala omvärlden. Vi behöver högteknologiska företag i Sverige. Inte Spoify och Klarna på Manhattan.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0