Fler internationella stjärnor?

Jag läser om Jenny Rissved och hennes höga testvärden. En aning högre än Kallas när det gäller syreupptagningsförmåga per enhet kroppsvikt. 
 
Det får mig att undra hur många talanger med just den egenskapen som vi missar ur varje årgångspopulation av ungdomar? Varför genomför inte idrottsföreningar med hjälp av respektive centralförbund ett mer aktivt rekryteringsarbete bland ex grundskoleelever. Visst arbetas det oerhört ambitiöst bland föreningar när det gäller att ge tillfällen till att prova på olika discipliner. Men hur många potentiella idrottsstjärnor på internationell nivå missar vi genom att inte ha ett mer systematiskt utvärderingsprogram inom varje disciplin? 
 
Nu är det förstås inte bara syreupptagningsförmågan som gör en stjärna men det är ändå en av de viktigaste egenskaperna för att kunna prestera i uthållighetsidrotter som varar över timman. Den mentala styrkan att kunna uthärda långvarig hård träning är också en egenskap som måste till.
 
Ofta pratas det om att steget från junior till senior nivån är oerhört tufft och att många faller ifrån när steget skall tas. Jenny verkar ha haft egenskaperna med sig som gör att hon klarar förflyttningen utan problem. Och hennes extrema testvärden hade en avgörande betydelse.
 
SOK borde starta ett program för att utöka rekryteringen av grundskoleelever med betoning på uthållighetsidrotter för att hitta kommande internationella stjärnor. Kommer ett sådant program att falla på konkurrensen med andra discipliner som inte kräver just hög syreupptagningsförmåga?
 
Givetvis är det individens fria val att ägna sig åt vilken aktivitet i livet som helst men att få reda på att just jag och i tidig ålder är lämpad för en viss disciplin borde vara kittlande. Om inte träningen startas omedelbart i grundskoleåldern så kan vetskapen om möjligheten vara något som individen bär med sig och inse senare i livet att jag är unik och har unika möjligheter.
 
Jag vet inte vad tester kostar men säkert över 1000 lappen. Sverige producerar årligen ca 100 000 individer. Kalkylera med att testa 10 000 av dessa skulle alltså inte kosta mer än dryga 10 millioner. Varför just 10%? En första urval kan göras genom ett grov test och en ockulär besiktning.
 
Hur står sig 10 millar i relation till SOKs totala OS satsning per år? Jag vet inte.
 
Vill vi konkurrera med Norge i längdspåret, Kenya, Marocko m fl i löpning, se deltagare i de stora internationella cykelloppen eller vill vi fortsätta som nu?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0