Offentlig contra privat verksamhet

Frågan om skattebetalarna betalar för mycket för offentlig verksamhet är berättigad att ställa mot bakgrund av att alternativ verksamhet kan ge ett överskott utan att kvaliteten är sämre. Undersökningar visar att privat verksamhet inte skiljer sig i kvalitet från offentlig.
 
Repalus undersökning bekräftar att privat verksamhet ger ett överskott på 4 - 5 miljarder på en omsättning av ca 35 miljarder. Om man gör tankeexprimentet att all offentlig verksamhet inom välfärdssektorn skulle drivas i privat verksamhet skulle alltså ett ansenligt antal miljarder kunna frigöras som vinst och berika privata entreprenörer eller ytterligare utveckla verksamheten. Naturligtvis helt omöjligt med de ideologiska bindningar som finns hos politiska partier.
 
Men det som är riktigt allvarligt med tankeexprimentet är hur mycket ineffektivitet det finns i offentlig verksamhet och vilken möjlighet till effektiviseringar det finns. Troligen är den enda skillnad mellan privat och offentlig verksmhet att i den första går entreprenörerna varje dag till jobbet med en viss glöd i sinnet som saknas i den offentligt bedrivna verksamheten.
 
Och eftersom det är offentliga aktörer som gör upphandlingen finns möjligheter att reglera priset när inköparna kan följa den ohemula vinsten varje kvartal om nu företaget är börsnoterat. På så vis kan skatteuttaget minskas. Och det finns möjlighet för pensionsfonder att köpa in sig i välfärdsföretagen och ytterligar medel kan komma allmänheten till godo.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0