Politikers oförmåga

Undrar hur stor del av de som röstar på den ene eller andre som har en aning om vad de röstar på? Och en försvinnande liten del tar del av komplexa analyser och vilka konsekvenser olika presenterade åtgärder från politiska retoriker skulle få för samhället. 
 
Visst ligger det en smula undervärdering av valmanskåren i ovanstående men jag anar att demokratin vilar på en bräcklig grund i form av populism och tron att enkla åtgärder löser komplicerade samhällsproblem. Dock finns inga alternativ till folkets vilja men för att få ett samhälle att fungera krävs att rösterna vilar på någotsånär intresse från befolkningen för komplicerade frågor och vilka konsekvenser olika åtgärder får för staten.
 
I många stater deltar drygt hälften av befolkningen i valen. Hur många av dessa vet överhuvudtaget om att det är val? Och hur många procent vet vad valen gäller? 
 
Det heter i valanalyser att politiker inte lyssnar på folk. Och motfrågan blir hur skall seriösa politiker kunna lyssna på pöbelns åikter? Eller annorlunda, hur skall politiker som har en mämiskosyn som anses korrekt kunna lyssna på  
de som hyser en åsikt att etnisitet och hudfärg skiljer oss åt. Hur skall åsikter, att vi som har gjort rätt för oss i landet vi är för mer och skall ha mer rättighter än våra bröder och systrar som råkat hamna i krig och fattigdom , bemötas?
 
Trumps framgångar vilar på röstar som är utsatta för krafter som ingen politiker rår på därför  konsekvenserna om politiker skulle förhindra  att länder som går från absolut fattidom till någotsånär stabila levnadsförhållanden skulle bli oöverskådliga i form av handelshinder och total hävdande av den egna nationens intressen. 
 
Handel mellan nationer och öppna samhällen är den största garantin för utveckling men samtidigt en utmaning för ledare i alla nationer att hantera. Och det ser ut att misslyckas förnärvarande. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0