Motion på recept

Hur många år sedan är det Socialstyrelsen gav läkare rätt att skriva ut motion på recept? I dag läser jag på NWT debatt att tre högt stående offentliga personer tillika professionella inom området argumenterar för ökad receptförskrivning och åtgärder för att erbjuda medborgarna fysisk aktivitet på recept. Samtidigt läser jag i andra sammanhang att effektivitet inom våra myndigheter är en brist vara.
Finns det något samband mellan belöning och prestation?
I går läste jag i GP att Västra Götaland kommer att kamma hem större delen av den miljard som har utlovats av regeringen till de landsting som snabbast förkortar patientköerna. Är Västra Götalands Landsting den enda tävlande i grenen köförkortning?
Staten har givit ideella föreningar rätt att bedriva verksamhet inom områden som tidigare enbart skötts av offentliga organisationer.
Trögheten inom myndighets Sverige är förlamande inom många sektorer. Vi har en myndighet som heter folkhälsoinstitutet eller är den nedlagd? Vad har den för ansvar för att receptförskrivning av motion följs upp och att åtgärder utvecklas för att processen effektiviseras?
Naturligtvis är det på vårdcentralerna som de första stegen skall tas. Vårdcentralerna måste få någon form av signal från ledarskapet dvs landstinget. Detta är kortsiktiga åtgärder som om myndigheten är effektiv sätts igång så fort som de första signalerna från socialstyrelsen har kommit. Har det hänt något i Värmland? Finns det en organisation som heter Värmlandshälsan och skattefinansieras av landstinget? Vad har den myndigheten för ansvar i sammanhanget? Kanske att på något finurligt sätt koppla ihop vårdcentralernas verksamhet med ideella föreningar som ansvarar för den operativa verksamheten med att arrangera aktiviteter för de patienter som fått receptet i sin hand.
Föreningarna kan fr o m årsskiftet kvittera ut bidrag för denna verksamhet. Går det att premiera den patient som fått receptet i sin hand när han/hon lever upp till förskrivningen?  Det kanske inte räcker med den långsiktiga belöningen ett bättre liv utan en kortsiktig stimuli för att komma igång och hålla ut en tid krävs. Vilken enhet inom Landstinget har ansvar för frågan?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0