Utkast: Är sjukvården ...

Svar på Landstingspolitikernas debatt inlägg 2009-01-07.
Är sjukvården effektivt skött i Värmland? Dvs är målen de rätta och når Landstinget målen med minsta möjliga resurser? Är ledarna de bästa att fatta avgörande beslut om prioriteringar och långsiktig inriktning? Landskapet har de ledare de förtjänar som en följd av det demokariska systemet. Att sjukvården skall vara demokratriskt styrd och skattefinansierad är oomtvistat.
Svåraste besluten att fatta är de som rör prioriteringar. I regel kommer besluten att karakteriseras av osthyvelprincipen.
Dvs skär ned lite överallt. Risken är mindre att politikerna som innehar majoriteten stöter sig med lokala opinioner. Valet nästa gång kan leda till motgångar och förlorat maktinnehav.
Konsekvensen för människor som skall utnyttja sjukvården blir att resurser inte finns där de bäst behövs och överskott på resurser finns på andra ställen.
Det är detta förhållande som karakteriserar Värmländsk sjukvård. Resurserna är utspridda över landskapet. För mycket resurser finns i glesbygd och för få i de specialiteter som skall vara koncentrerade till central orten. Till nackdel för alla värmländska patienter som behöver kvalificerad vård. Landstinget har inte råd att skicka specialisterna inom ex onkologi på kvalificerad utbildning till Universitetssjukhuset i Örebro och inte heller att ligga i framkant när det gäller den mest kvalificerade behandlingen.
Hur många Värmländska patienter avlider årligen i svåra sjukdomar som inte kan behandlas med de bäst utbildade läkarna med den bästa utrustning som en följd av att politikerna har prioriterat att ha ett sjukhus i Torsby?
Varför finns det vårdcentraler i de betydligt folkrikare Säffle och Kristinehamns distrikten men ett rikt utrustat sjukhus i glesbefolkade Torsby distriktet?
Om en patient från Branäs med hjärtsvikt får välja att behandlas i Torsby eller på Karlstads lasaret, vad väljer han/hon?
Ballongsprängning och andra specialist faciliteter kan bara finnas på en centralort. Fler sådana specialiteter borde finnas i Karlstad för att värmlänningarna skall få den bästa vård. Prostatapatienter får de den bästa strålbehandling som finns i landet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0